Een Canadese man mag zich de meest complete wereldreiziger van de wereld noemen. Hij reist al 23 jaar de wereld over en heeft in totaal meer dan 190 landen bezocht. De 44-jarige Mike Spencer Bown heeft de titel gekregen, omdat hij altijd voor een langere periode in een land verbleef en zich in de cultuur van het land verdiepte, in tegenstelling tot andere wereldreizigers. Dat meldt Calgary Sun.

”Sommige reizigers die ik heb ontmoet zijn in honderd, of zelfs 170 landen geweest. Wat ze doen, is vliegen tussen de grote steden, een hotel voor een nacht nemen en dan zeggen dat ze er zijn geweest”, aldus Bown. “Naar mijn mening zijn zulke mensen passagiers en geen reizigers”.

In 23 jaar tijd heeft Bown een hoop gevaarlijke dingen ondernomen. Zo was hij de eerste toerist in twintig jaar die het door oorlog geteisterde Somalië bezocht, ging hij liften in Irak tijdens de oorlog en reisde hij door het gebied van de Taliban.

Het grootste nadeel van reizen is volgens Bown dat het onmogelijk is om een normaal gezinsleven te leiden. ”Het is niet mogelijk om te trouwen of om kinderen op te voeden. Alleen door de grootst mogelijke inspanning kan ik vriendschappen onderhouden.”

Ierland en Israël zijn de laatste landen die bezocht zijn door Bown. Wat de Canadees nu gaat doen, weet hij nog niet. In ieder geval is hij bezig met het schrijven van een boek.