In Frankrijk heeft de Senaat gestemd voor een verbod op Mini Missverkiezingen, schoonheidswedstrijden voor kinderen jonger dan 16 jaar. De regering hoopt zo meisjes te beschermen tegen seksualisering.
Wie toch zo'n wedstrijd organiseert, riskeert een celstraf van twee jaar en een boete van 30.000 euro. Het wetsvoorstel moet worden goedgekeurd door de Nationale Vergadering.
De Senaat stemde afgelopen nacht in met het verbod op Mini Missverkiezingen, met 197 stemmen voor en 146 stemmen tegen. Het verbod is onderdeel van een wet over vrouwenrechten. Strengere regels voor het inzetten van jonge modellen voor producten en diensten gericht op kinderen, werden afgewezen.
Senator Chantal Jouanno zit achter de wet. Zij werkte vorig jaar mee aan een parlementair rapport waarin werd gepleit voor een verbod op schoonheidswedstrijden voor kinderen. Jouanno noemde daarin de seksualisering van meisjes "in strijd met de waardigheid van de mens".
In Frankrijk ontstond twee jaar geleden ophef over mini missverkiezingen door foto's van de toen 10-jarige Thylane Blondeau. Het meisje stond in de Franse Vogue, afgebeeld als volwassen vrouw inclusief make-up, opgevulde bh en hoge hakken.