Na Japan, Wenen en Londen is nu ook Parijs per september een heus kattencafé rijker. Klanten kunnen genieten van een kop thee of koffie en tegelijkertijd van katten. Het concept kattencafé is al jaren populair in Japan, waar de cafés ‘neko cafes’ worden genoemd. De 26-jarige Margaux Gandelon gaat dit najaar Le Café des Chats, het toevluchtsoord voor gestresste en drukke stedelingen, openen. “Toen ik onderzoek aan het doen was, realiseerde ik me dat er vraag was naar een tearoom waar de kat koning is. Klanten kunnen tegelijkertijd ontstressen”, vertelt de kattenliefhebster aan Today.com.
In grote steden is het vaak vanwege het ruimtegebrek of de wetgeving niet haalbaar om een huisdier te houden. Met een bezoek aan het kattencafé kunnen mensen toch genieten van katten. Het moet ook ontspannend werken, oftewel een vorm van ‘spin-therapie’ zoals sommigen het noemen, waarbij verwezen wordt naar het spinnen van katten.
Gandelion heeft via Indiegogo, een crowdfunding platform voor zakelijke en artistieke projecten vergelijkbaar met Kickstarter, 40.000 euro aan donaties voor het café ontvangen in vier maanden tijd. Het is de bedoeling dat in het café de katten kunnen ontspannen en hun gang kunnen gaan. Zij bepalen zelf of ze naar de klanten toe gaan. Klanten kunnen in het kattencafé ook studeren of een bezoek aan het café zien als vervanging van een avond stappen in cafés en clubs waar harde muziek wordt gedraaid. Ook kinderen zijn welkom, zij kunnen kennismaken met de ‘unieke band tussen een kat en een mens’.
Uiteraard moeten katten ook hun behoefte doen en daar heeft de Française rekening mee gehouden. “Een aparte ruimte met kattenbakken, gescheiden van de keuken, is gereserveerd voor de katten. Deze ruimte zal elk uur schoongemaakt worden”, vertelt Gandelon over de hygiëne. De enige geur die je tegemoet komt is die van vers gebakken taart en zelfgemaakt gebak, verzekert de kattenliefhebster. Onlangs werd aangekondigd dat Berlijn binnenkort ook een kattencafé genaamd Cafe Felidae krijgt.