Een Nederlandse roeier met een bijzondere, avontuurlijke queeste? Dan denkt het merendeel van de kenners vrij snel aan Ralph Tuijn. De oceaanbedwinger is altijd wel in voor een boud plan, en het zou niemand verbazen als hij binnenkort aankondigt op een zelfgefabriceerde roeiski naar de Zuidpool te willen roeien. Ook de Amazone afroeien past in het rijtje bijzondere roeiplannen. Maar met dit marathonavontuur in een roeiboot heeft oceaanbedwinger Tuijn helemaal niks te maken. Zijn collega-adrenalinejunkie Mark de Rond, normaal professor aan Cambridge, neemt de honneurs waar.
Samen met de Engelsman Anton Wright, zelf wel een ervaren roeier, en de Braziliaanse Murilo Weis, een bewoner van het Amazonegebied, wil De Rond deze maand al van start gaan om een van de grootste rivieren ter wereld in een bootje en met een paar riemen te bedwingen. De totale afstand die het drietal gaat overbruggen is niet mis: liefst 2.077 mijl, oftewel iets meer dan 3.300 kilometer. In een schamele zes weken, welteverstaan. Als het allemaal meezit komt de drie avonturiers dus eind oktober aan bij de Braziliaanse kust – en zijn ze de eersten die in een roeiboot de Amazone-rivier hebben bedwongen.
Een makkelijke reis wordt het echter niet. Los van de afstand, de door de rivier losgerukte boomwortels en gevaarlijke stromingen komen er ook nog waterparasieten om de hoek kijken, zullen De Rond, Wright en Weis door onherbergzaam gebied roeien en liggen er misschien zelfs kapers op de spreekwoordelijke kust. Om van de gebrekkige roei-ervaring nog maar te zwijgen. Zowel De Rond als Reis hebben geen roei-CV om over op te scheppen.
Wie de reis van het drietal graag wil volgen hoeft niet verlegen te zitten om nieuws: op hun website is live te volgen hoe het er aan toe gaat. Ook heeft het trio een Twitterfeed waar ze bij tijd en wijle wat op proberen te plaatsen. Zo weten we inmiddels dat ze de tijd hebben gedood met een boomklimwedstrijd – gewonnen door Weis – en dat De Rond vreesde dat het tijdschrift The Economist per abuis had opgetekend dat hij voor Cambridge geroeid heeft. Het laatste nieuws is overigens dat de container met de boot vertraagd is en waarschijnlijk pas op vrijdag de dertiende aankomt. Nu maar hopen dat niemand van de roeiers bijgelovig is, anders kan er gelijk een streep door de expeditie.