Indiase artsen hebben met een reeks operaties het hoofd van een meisje van achttien maanden aanzienlijk weten te verkleinen. Roona Begum lijdt aan de ziekte hydrocefalus, waardoor ze is geboren met een waterhoofd.
Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN herstelt Roona goed; ze heeft inmiddels vijf operaties ondergaan. Het meisje had een zeer extreme vorm van de ziekte hydrocefalus, waardoor ze ruim tien liter extra vocht in haar hoofd meetorste.
Roona’s hoofd had oorspronkelijk een omtrek van 94 centimeter, terwijl een normaal babyhoofdje drie keer zo klein is: rond de 30 centimeter. Nu meet het hoofd van het Indiase meisje nog ongeveer 58 centimeter.
Vlak voor de operatie had Roona nog maar een paar maanden te leven. 'Haar hoofd werd elke dag groter,' vertelt moeder Fatima. 'Ze wilde niet meer eten en kon alleen maar stilliggen'. Omdat haar huid was uitgerekt en haar oogleden over haar ogen hingen, was het voor het meisje onmogelijk om iets te zien.
De ouders hadden geen geld voor een dure operatie, maar toen de media het verhaal eerder dit jaar oppikten, ging het snel. Meelevenden zamelden via internet ruim 60.000 dollar (44.954 euro) in.
Toekomstige operaties kunnen daarmee ook worden bekostigd. Die behandelingen moeten het hoofd van het meisje uit India verder verkleinen, zodat ze uiteindelijk een redelijk normaal leven zal kunnen leiden.
De artsen zijn tot nu toe erg tevreden. Omdat het waterhoofd een uitzonderlijk grote omtrek heeft en Roona zelf nog heel jong is, brachten de operaties een behoorlijk risico met zich mee.
Haar ouders zijn dolgelukkig: hun dochter kan nu rechtop zitten, kijkt voortdurend om zich heen en lacht veel. Foto