De Britse Simone Jabakhanji (27) trouwde in 2009 met de Gambiaan Mohammed (29). Het koppel kon hun geluk niet op en zij besloot naar de Gambiaanse hoofdstad Banjul te emigreren. Een stap die uiteindelijk fatale gevolgen zou hebben.
Na de verhuizing hield de vrouw nog regelmatig contact met haar moeder in Engeland. Die verklaarde dat haar dochter in de dagen voor haar dood zou hebben gezegd dat ze bang was geworden voor haar man, ze moest hem naar eigen zeggen een "rustige plek" gunnen nu hij kwaad was. De man was radeloos omdat hij van de dokters te horen had gekregen onvruchtbaar te zijn.
Ook op de dag van haar dood telefoneerde ze nog met haar moeder. "Ze hadden net ruzie gehad omwille van wat er was gebeurd in het ziekenhuis en dan wilde ze altijd iemand van de familie of vrienden horen om te kunnen bedaren."
De moeder bleek goed op de hoogte van wat er speelde bij het koppel. "Ze maakten wel vaker ruzie. Hij ging dan altijd weg naar zijn "rustige plek", maar keerde dan na enkele dagen terug en deed alsof er niets aan de hand was.
Maar deze keer liep het anders, de vrouw werd later dood aangetroffen. Ze zou zijn opgehangen, maar over de mogelijke omstandigheden bestaat veel onduidelijkheid. De Gambiaanse autoriteiten werkten niet mee aan een onderzoek en hoewel de Britten uitdrukkelijk hadden gevraagd zelf een autopsie te kunnen uitvoeren, gingen ze niet op dit voorstel in. Het lichaam werd gebalsemd alvorens het naar het Verenigd Konikrijk werd overgebracht. Hierdoor was een grondige lijkschouwing onmogelijk geworden.
De man in kwestie werd na de dood van zijn echtgenote gearresteerd op verdenking van moord, maar werd al snel weer vrijgelaten door de Gambiaanse politie. De twee leerden elkaar overigens kennen toen de vrouw met haar familie op vakantie was in Gambia.
De rechtbank in Engeland velde over de zaak een open vonnis: "Wanneer er iets dergelijks gebeurt in ons land, dan wordt er een heel onderzoek gedaan naar de omstandigheden. Aangezien er in dit geval op geen enkele manier sprake was over een onderzoek, kunnen we nooit zeker zijn over wat er is gebeurd. We kunnen onmogelijk zeggen of de vrouw zelf haar leven heeft willen beŽindigen of er iemand anders bij betrokken zou zijn geweest."