Twee Nederlandse klimmers moeten in Oostenrijk een schadevergoeding betalen die kan oplopen tot 2300 euro, omdat ze op een berg uitputting veinsden.
De Nederlanders hadden geen zin in de afdaling en wilden liever een ritje maken in een reddingshelikopter, meldt de Oostenrijkse nieuwszender ORF.
De man en de vrouw van 30 en 27 beklommen afgelopen juni de 1750 meter hoge berg in het Göllmassief in de buurt van Salzburg. Ze schreven in een gastenboek op de top dat ze terugkeerden in een helikopter.
Onderweg naar beneden belden ze de hulpdiensten met het verhaal dat ze niet meer verder konden door uitputting. Kort daarna kwam een helikopter hen ophalen. Later bleek dat ze het verhaal hadden verzonnen.
De reddingsdienst neemt de grap hoog op. Volgens een woordvoerder kan de helikopter beperkt worden ingezet en dan alleen bij ernstige gevallen.
Behalve dat de twee Nederlanders de kosten van de reddingsactie moeten terugbetalen, kunnen ze ook nog een boete of een celstraf van een half jaar krijgen voor het versturen van een nep-noodsignaal.