iPad-spelletjes zijn niet alleen verslavend voor de mens, ook honden, katten en zelfs pinguïns blijken er dol op. Een balletje, muisje of vlindertje dat de hele tijd over het scherm heen schiet, is onweerstaanbaar voor katten. Game for cats is al meer dan een miljoen keer gedownload. Het is potentieel een miljoenenbusiness, schrijft The Wall Street Journal maandag.
Niet alleen katten vinden het spelletje fascinerend. Ook tijgers, pinguïns en kikkers hebben het spelletje gespeeld. De pinguïns van het Aquarium of the Pacific in Long Beach (Californië) waren het fanatiekst: ze pikten als een bezetene op het scherm. “Maar ik denk niet dat die markt heel groot is”, zegt. T.J Fuller, een van de ontwikkelaars in de krant.
Katten en honden zijn de voornaamste doelgroep voor de spelletjes. Met name katten zijn zo fanatiek dat ze uren achtereen met het spelletje bezig zijn.
Sommige kateigenaren beginnen zich zorgen te maken dat er zelfs sprake zou zijn van verslaving. Volgens de app-ontwikkelaars is dat niet terecht; mensen hebben de neiging het fanatiek spelende dier te associëren met kinderen die de hele dag hangend op de bank spelletje spelen. “Het is anders voor katten. Het is een fysieke en mentale uitdaging voor ze”, stelt Fuller.
Het succes van Game for Cats, dat voortkomt uit een voor kinderen ontwikkeld spel dat flopte, krijgt inmiddels navolging. Honden- en kattenvoerproducent Friskies brengt nu gratis apps voor huisdieren uit, waaronder Catzilla en Cat Fishing 1 en 2.
Er is een ding dat het verdere succes van de apps voor huisdieren echt in de weg lijkt te staan: honden en katten accepteren het vaak niet meer dat het baasje ook weleens op de iPad wil.