Uitvaartverzekeraar Dela heeft een manager ontslagen omdat hij in januari een erotisch uitje naar de Wallen organiseerde, dat hij 'Ondeugd op de Wallen' noemde.
Het was een aanvullend privé-programma bij een teamactiviteit, zo bleek tijdens de rechtszaak over de kwestie. Zeven medewerkers gingen mee; drie vrouwen en vier mannen. Bij binnenkomst "kwamen twee halfnaakte vrouwen voor en achter tegen de medewerkers aan staan, waarbij met een nat washandje hun handen werden gewassen", staat in de rechtbankstukken.
Vervolgens was er een stripact van een paar vrouwen. Voor de vrouwen in het gezelschap was een mannelijke stripper geregeld. De vrouwelijke strippers deden daarna erotische lapdances, waarbij ze zichzelf bespoten met slagroom een medewerkers vroegen die van hun blote borsten te likken.
Dela kwam er pas in april achter en ontsloeg de 45-jarige manager direct wegens "een ernstige vertrouwensbreuk". Volgens Dela had de man een voorbeeldfunctie en heeft hij zichzelf binnen het bedrijf "onmogelijk gemaakt". Het uitje leverde reputatieschade op. Ook had hij de activiteit zelf moeten melden, vindt Dela.
De manager zei in de rechtszaal dat hij duidelijk had aangegeven om wat voor activiteit het ging, dat die in privétijd plaatsvond en dat medewerkers zelf konden beslissen of ze meegingen. Ook past het uitje volgens hem bij de bedrijfscultuur van Dela. Zo was er ooit een managementuitje in de Baja Beach club in Rotterdam, waar schaars geklede dames voor erotisch vertier zorgden. Wel geeft de man toe dat het organiseren van de activiteit achteraf niet verstandig was, omdat de combinatie van seks en werk "gevoelig" ligt.
De rechter geeft Dela grotendeels gelijk: de man mag worden ontslagen, maar niet op staande voet. Hij krijgt een maandsalaris van 8700 euro mee.