Zin in kip en een Belgisch speciaalbiertje? Gasten van restaurant Grand Cabaret in het Vlaamse Nieuwpoort hoeven daarvoor alleen nog maar de kip te bestellen. Grand Cabaret heeft maandag een culinaire primeur: speciaalbier wordt door de chefkoks in het vlees getatoeëerd. Na lang experimenteren slaagden de koks Vincent Florizoone en Nicholas Harmon erin een eetbare tatoeëervloeistof te ontwikkelen. Deze vloeistof, bestaande uit inktvisinkt, gom en zout, wordt aangelengd met diverse speciaalbieren. Voorlopig tatoeëren de chefs met drie bieren uit de regio: Westvleteren 12, Westmalle Tripel en Oude Kriek van Boon. Volgens eigenaar en chef Vincent Florizoone is de techniek hezelfde als bij het tatoeëren van mensenhuid. “Het gaat alleen wat dieper, zodat de smaak van het bier beter tot zijn recht komt.” Behalve een bijzondere smaak, zien de gerechten er ook nog eens anders uit. Florizoone: “Zo tatoeëren we vanavond het vlees met twee populaire afbeeldingen: het anker en de bierton. Het tatoeëren van het vlees gebeurt na de bereiding.” De prijs valt nog mee: een stukje vlees met tattoo kost rond de 22 euro. De koks volgden tatoeëer-lessen bij Tattoo Louis, een tattoo-artiest uit Kortrijk. Het restaurant heeft inmiddels een eigen tatoeëerpistool in huis, maar om de chefs te assisteren staat Louis vanavond ook in de keuken. ”Ik moet het tatoeëren nog iets beter onder de knie krijgen”, aldus Florizoone. “De Oude Kriek is lekker in kip en witte vis”, legt de chef uit. Eerder experimenteerde hij in zijn restaurant met moleculaire gastronomie. Hoewel het eerste getatoeëerde stuk vlees nog geserveerd moet worden, denkt hij graag vooruit. “Het is ook leuk om op deze manier je partner ten huwelijk te vragen.”