Perensap in de tank? Henk Smit uit Ruinerwold – naar eigen zeggen de eigenaar van de kleinste kruidenierswinkel van het land – doet het. Peer Eulie heet het product dat hij heeft laten maken door 'een kennis van een kennis'. Het belangrijkste ingrediënt: de op de grond gevallen peren van de bomen aan de Dr. Larijweg in zijn dorp. Het antwoord is bio-ethanol: een biologische brandstof, die gemaakt kan zijn van in principe elk gewas dat suikers bevat. Dus ook peer.
Smit gebruikt het goedje om de hulpmotor van zijn oude bezorgfiets mee te stoken. Het Mosquito-motortje uit de jaren '60 van vorige eeuw onder de oude Phoenix fiets pruttelt er lustig op los.
Is het dé oplossing voor het tekort aan fossiele brandstof? Smit denkt van niet. "Rijk wordt je er niet van. Ik ben ook niet van plan om het op de markt te brengen, maar het is gewoon leuk dat het kan. Benzine is goedkoper, maar het loopt gesmeerd." Smit gebruikt zijn nostalgische pruttelfiets deze week om stemmen te werven voor Het Leukste Dorp van Drenthe. Foto