Multimiljonair worden door een goed oog voor kunst: een Nederlandse vrouw kocht in 1976 een schilderij voor een paar duizend gulden. Dat bleek een goede investering, want maandag werd het schilderij verkocht voor bijna 5,6 miljoen euro. Het schilderij van de Russische avant-garde kunstenaar Ilja Masjkov 'Stilleven met fruit', stamt uit 1910 en werd geveild bij het beroemde veilingshuis Christie's in Londen. Voor de kunstenaar, die leefde van 1881 tot 1944, is het een record: zijn schilderijen hebben nog niet eerder zoveel opgebracht bij een veiling.
De eigenaresse - die anoniem wil blijven - kocht het schilderij met haar man van kunsthandelaar Leendert van Lier. Een medewerker van Christie's Nederland zag het schilderij al zo'n tien jaar geleden bij een verzekeringstaxatie. Zij overtuigde de eigenaresse dat het nu een goed moment is om te verkopen. Toen de vrouw hoorde hoeveel ze voor het schilderij kon krijgen, schrok ze erg. Dat vertelde Christie's-directeur Jop Ubbens aan het NRC Handelsblad.
Het schilderij bleek uiteindelijk nog veel meer waard te zijn - in plaats van de richtprijs van ongeveer 1,7 miljoen euro - kreeg ze er dus zo'n 4 miljoen meer voor. Soms kun je ook per ongeluk op een fortuin stuiten: bijvoorbeeld de man die een stilleven van magnolia's kocht voor 30 dollar. Tijdens het bordspel 'Masterpiece', waarbij je bij een nep-veiling meer moet bieden dan de ander, kwam hij opeens een plaatje van het schilderij tegen. Het bleek van de Amerikaanse schilder Martin Johnson Heade te zijn, en niemand wist waar het schilderij was. De eigenaar verkocht het stilleven in 1999 voor 1,25 miljoen dollar aan het Museum voor Schone Kunsten in Houston.