Elke organisatie heeft zijn personeelsproblemen. Zelfs Al Qaida. Zo hadden de bazen van de Noord-Afrikaanse tak van de terreurbeweging veel problemen met een man in het bijzonder: Moktar Belmoktar. In de laatste brief die ze aan hem schreven voordat hij de Al Qaida zou verlaten, krijgt hij er namelijk flink van langs.
Zo zou Belmoktar zijn telefoon niet opnemen wanneer zijn bazen hem probeerden te bereiken, zijn declaratieformulieren niet invullen en de orders van zijn bazen niet opvolgen. De belangrijkste reden waarom de bazen niet tevreden over Belmoktar waren is omdat hij geen "spectaculaire operaties" zou hebben uitgevoerd, terwijl hij daar wel de middelen voor had.
De brief, die door de AP in Mali gevonden is, was de laatste in een reeks van vele reprimandes. Belmoktar was altijd al een lastig personeelslid, die veel operaties op eigen houtje deed. Hij volgde nooit orders op, maar wilde wel dat anderen zijn orders opvolgden.
Voor Belmoktar was de scheldkanonnade van zijn bazen mogelijk de druppel. Hij verliet de Al Qaida en begon zijn eigen terreurgroep. Daar "presteerde" hij wel. Zo organiseerde hij de gijzeling van het BP-personeel in Algerije afgelopen januari en een dubbele zelfmoordaanslag in Niger.