De man, wiens naam niet bekend is gemaakt, meldde zich op 11 mei bij de politie van de Japanse stad Kobe met het verzoek om gearresteerd te worden. “Ik wil de smakelijke maaltijden eten die de politie serveert aan de gevangenen”, zo verklaarde hij. De man werd pas de volgende dag opgesloten, op beschuldiging van diefstal. Hij had op 8 april een portemonnee gestolen met daarin 8.000 Yen (60 euro).
De maaltijden die de Japanse politie serveert worden ‘kamben’ genoemd, een combinatie van de Japanse woorden voor ‘politie’ en ‘bento’. ‘Bento’ zijn de in Japan beroemde ingepakte lunches, die bestaan uit onder meer rijst, vis, vlees, gebakken groente en eieren.
De politie koopt de maaltijden bij winkels in de buurt, waardoor de kwaliteit kan wisselen. In de regel staan de politiemaaltijden te boek als flauw en weinig smakelijk, maar daar zijn de meningen blijkbaar over verdeeld.
In 2009 werd in Kobe een man gearresteerd die weigerde zijn drankjes in een café te betalen. Ook hij verklaarde trek te hebben in de overheerlijke ‘kamben’ van het politiebureau, zo meldt Japan Today.