Delftse studenten winnen Londense CleanTechChallenge met het elektriciteit opwekkende stroomraam. Een goedkoper alternatief voor zonnepanelen?
Een stroomraam is een een venster in huis of kantoor met een dunne laag materiaal dat licht opneemt. Die film straalt dat licht zijwaarts uit op smalle zonnecellen die op de kozijnen zijn bevestigd. Studenten Technische Natuurkunde in Delft hebben met hun luminescente zonne-concentratoren ofwel Power Windows de CleanTech Challenge in Londen gewonnen. Dat levert tienduizend pond en een hoop aandacht op.
De jury was onder de indruk van de combinatie van drie technologieën: photovoltaïsche cellen, glasvezel en luminescentie. Ook roemden ze de toepasbaarheid: toch al aanwezige ramen kunnen vervangen worden door zo'n power window. Dit maakt het stroomraam beter financieel haalbaar dan de concurrentie aan zonnepanelen.
De winnaars Koen Hooning, Gijs Van Vrede and Willem Kesteloo maken deel uit van de onderzoeksgroep Luminescent Materials van de faculteit Technische Natuurwetenschappen in Delft. De folie werkt het best in rode kleur, maar het kan ook zo dat je de film niet ziet zitten, hoor je in dit radio-interview van BNR. Bijkomend voordeel kan zijn dat je een gebouw minder hoeft te koelen, omdat je binnenkomende zon wegfiltert. Duurzaam ondernemer Maurits Groen ziet het niet als concurrentie voor zonnepanelen maar als aanvulling op het energiebudget van een gebouw. De toepassing van de folie kun je breder zien dan alleen in ramen, bijvoorbeeld in geluidwerende schermen of bij kassen in de glastuinbouw.