Een Britse vrouw is tot een gevangenisstraf van vijf jaar veroordeeld, omdat ze haar geadopteerde dochter (16) dwong om een kind voor haar te baren. Het zaad dat voor de bevruchting nodig was, werd gekocht op internet, zo schrijft The Guardian.
De vrouw kan zelf geen kinderen krijgen omdat ze zich om medische redenen moest laten steriliseren. Ze adopteerde hierna drie kinderen uit het buitenland, twee met haar man en één nadat ze was gescheiden. Een vierde adoptieverzoek werd tot haar grote verdriet afgewezen.
De vrouw besloot daarop om op internet sperma te kopen. Haar op dat moment 14 jaar oude adoptiedochter moest zich hiermee insemineren. Na de bevalling zou de vrouw de baby dan als haar eigen kind aannemen.
De adoptiedochter durfde niet te weigeren. Ze insemineerde zichzelf zeven keer en kreeg een keer een miskraam. Pas toen ze 16 was, kwam het tot een bevalling in het ziekenhuis.
Het medisch personeel werd verteld dat ze zwanger was van een vriendje die haar verlaten had en dat ze de baby alleen wilde grootbrengen.
Verloskundigen kregen argwaan omdat de vrouw zich "opdringerig en ongevoelig" gedroeg. Zo probeerde ze te voorkomen dat het meisje borstvoeding gaf omdat "wij dat bindingsgedoe niet willen hebben". Ook viel het de verloskundigen op dat het meisje de baby niet in de armen van haar adoptiemoeder wilde leggen. Toen de vrouw probeerde om de baby van de zaal mee te nemen, schakelde het ziekenhuis de kinderbescherming in. Pas toen kwam de waarheid aan het licht.
Tijdens een proces dat achter gesloten deuren plaatsvond, bleek dat lokale autoriteiten vier keer waren gewaarschuwd voor het gedrag van de vrouw ten opzichte van haar adoptiekinderen. De kinderen gingen niet naar school, maar kregen thuis van haar onderwijs. Buren en overheidsinstanties werden buiten de deur gehouden. Toch zagen de autoriteiten geen reden om in te grijpen.