De feestelijkheden rond de troonswisseling hebben nogal wat gevolgen voor hoogzwangere vrouwen in Amsterdam: sommige vrouwen hebben te horen gekregen dat op 30 april thuis bevallen niet mogelijk is.
Verder is hen op het hart gedrukt al bij de eerste wee te bellen, dan is er voor medisch personeel genoeg tijd om door de drukte heen te komen.
"We gaan per situatie bekijken of wij hen ophalen of dat ze meteen zelf naar het ziekenhuis moeten gaan", zegt verloskundige Lotte Ouwehand. "Als de ambulance niet door de menigte kan, moet er een helikopter komen. Daarom worden verscheidene bruggen vrijgehouden, om de helikopter te kunnen laten landen."En in sommige gevallen is er voor verloskundigen natuurlijk altijd de fiets, waarmee je als het druk is altijd sneller bent dan met de auto.
Eťn van de patiŽnten van Ouwehand neemt het zeker voor het onzekere, zegt de verloskundige. "Ze woont in een appartement met uitzicht op de Dam en is over een paar dagen uitgerekend. Ze heeft besloten om de komende dagen door te brengen bij familie buiten Amsterdam."
Verloskundigen in Amsterdam denken overigens dat ze het op de dag van de inhuldiging van koning Willem-Alexander niet zo druk zullen krijgen. "Je ziet het vaak: juist omdat het zo'n drukke dag is met veel afleiding en soms ook wat stress, komen de weeŽn niet op gang", legt verloskundige Ouwehand uit. "We verwachten de dag erna, op 1 mei dus, meer bevallingen."