We hebben een Dichter des Vaderlands, sinds kort ook een Fotograaf des Vaderlands - en nu ook, hoe toepasselijk, een Werkloze des Vaderlands. Sandra de Vries (31) kreeg dit weekend deze twijfelachtige eer van het radioprogramma Cappuccino. De NCRV wil met hun actie de werkloze "waar zoveel over wordt gesproken" een gezicht geven. "Ik hoop zo kort mogelijk deze titel te dragen", zegt Sandra.
De precieze invulling van haar taak als ambassadeur is nog onduidelijk. Sandra heeft wel een eerste tip voor werkzoekenden: "Houd jezelf zoveel mogelijk bezig. Schrijf niet alleen sollicitatiebrieven om daarna te gaan zitten wachten op antwoord."
Zelf is ze in ieder geval ontzettend actief. Zo houdt ze zich naast het solliciteren bezig met De Broekriem in Rotterdam, een platform waar werklozen elkaar steunen en gemotiveerd houden. En ze is een van de vaste bloggers van een banenblog. Sandra is inmiddels 9 maanden werkloos en heeft ongeveer 200 brieven geschreven. "Ik schrijf vijf brieven per week; dat moet van de gemeente om mijn uitkering te behouden." Het brievenquota waar de gemeente om vraagt, is volgens haar onzin: "Hierdoor reageer ik ook op vacatures terwijl ik de baan eigenlijk niet wil." Wat Sandra betreft worden de regels versoepeld en kijken ze ook naar wat je nog meer doet om een baan te vinden.