Kijkers van de Noorse publieke omroep werden afgelopen weekend getrakteerd op een marathonuitzending van een brandend haardvuur. Het spektakel werd 12 uur lang voorzien van live commentaar door specialisten.
"We zullen het hebben over nerdy onderwerpen als het branden, splijten en stapelen van het hout, maar we doen ook culturele segmenten met muziek en poŽzie", aldus producent Rune Moeklebust van publieke omroep NRK voor de uitzending tegenover persbureau Reuters. "Het wordt langzame maar nobele tv."
Moeklebust bedacht het programma nadat een boek van brandhoutexpert Lars Mytting een enorm succes werd in Noorwegen. Het boek verkocht 130.000 exemplaren in een land met 5 miljoen inwoners. Volgens de uitgever was alleen '50 Tinten Grijs' populairder.
Het is niet voor het eerst dat de NRK een marathonuitzending doet. In 2011 haalde de zender het wereldrecord voor de langste live-uitzending ooit door 134 uur lang een cruiseschip langs de Noorse kust te volgen. In totaal keken daar 3,2 miljoen mensen naar.
Ook een volledige, acht uur lange treinreis van Oslo naar Bergen werd uitgezonden. Dat programma was zo populair dat het in zijn geheel werd herhaald.