Op Vlieland barst de goudkoorts los na de vondst van een briefje uit 1828 waarin een schipbreukeling schrijft dat hij kisten vol geld op het eiland begraven heeft. Dat schrijft de Leeuwarder Courant maandag.
"Twee kisten met tweehonderd daalders elck, soldij voor zijner Majesteits troepen", heeft zeeman Nicolaas van den Bergh verstopt, schreef hij op een oud briefje. Zou het de opzet zijn voor een 1 aprilgrap? Een kopie van de brief die afgebeeld wordt door de krant, lijkt een echt oud handschrift. Het papiertje werd aangetroffen in een oude fles tijdens een determinatiedag, waarbij mensen oude spullen van thuis kunnen meenemen om te laten beoordelen door deskundige historici. Eilandbewoonster Nel Torensma vond het flesje dertig jaar geleden al. Met de zeeman liep het slecht af. Hij werd opgesloten op verdenking dat hij gedeserteerd was:
"Beticht van desertij, diefstal en muiterij, bericht ik: Nicolaas van den Bergh, dat vanuit 's Leonardis Ghevangenis. Gij zijt de enighe die den exacte plaats weet. Ik ben namelijk gheenen deserteur, doch de enighe overlevende, en ook deghene die het geld begraven heeft. Saluut." Foto