Op de algemene begraafplaats in Klundert liggen negentig mensen niet diep genoeg begraven. Het gaat om zogenoemde 'dubbelgraven' waarin nog een tweede persoon kan worden bijgezet, zoals een partner van de overledene.
Alles wijst er op dat het gaat om een menselijke fout. Er is simpelweg niet diep genoeg gegraven, laat de gemeente Moerdijk weten. Zo is voor een dubbelgraf bepaald dat de kist op minimaal 1 meter 80 diep moet liggen maar soms gaat het om slechts één meter diepte. Het probleem is ontdekt bij graven van een paar jaar oud maar ook bij graven die er al meer dan veertig jaar liggen. Pas vorig jaar is het aan het licht gekomen. De nieuwe grafdelver merkte dat de kisten dichter onder het oppervlak lagen, dan de wet toestaat.
De gemeente Moerdijk noemt het 'bijzonder pijnlijk' en vindt het erg voor de nabestaanden. De gemeente heeft zoveel mogelijk geprobeerd de nabestaanden op de hoogte te brengen en uit te leggen wat er speelt. Woensdagavond was er een informatiebijeenkomst. Volgens een gemeentewoordvoerder leidt het nieuws tot begrijpelijke emotionele reacties.
Er zijn drie mogelijkheden voor een dubbelgraf voorgelegd aan de nabestaanden. De eerste is het probleem nu oplossen. Daarbij wordt de overledene opgegraven en het graf dieper gemaakt. Een tweede mogelijkheid is wachten tot na het overlijden en dan het dubbelgraf aanpassen. Een derde optie is afzien van de bijzetting.
Een deel van de nabestaanden heeft al gezegd dat ze liever gecremeerd willen worden en dan bijgezet. Dat kan zonder problemen omdat de urn dan in het graf past en op de juiste minimale diepte komt. Hoeveel graven uiteindelijk aangepast moeten worden, hangt af van de keuze van de nabestaanden. De algemene begraafplaats van Klundert ligt aan de Schanspoort. Er liggen ongeveer 1000 graven. Volgens de gemeente worden er jaarlijks tussen de 20 en 30 mensen begraven.