De chef-kok van het Nijmeegse restaurant Sanadome heeft afgelopen weekend een bijzondere vondst gedaan. Tijdens het voorbereiden van een buffet, vond hij een parel in een oester. "In eerste instantie had ik niet in de gaten dat deze vondst zo bijzonder was," zegt chef-kok Jacco Beck. "Later toen ik het aan mijn collega’s vertelde en de reacties hoorde begreep ik dat het bijzonder is." De parel is vooral bijzonder door de grootte van 0,75 cm. Volgens de leverancier wordt in ongeveer 1 op de 35.000 oesters een parel gevonden. "Een parel ontstaat als een oester zijn schelp opent om te eten en plankton naar binnen zuigt," legt Wil van Merkensteijn van Schmidt Zeevis uit.
"Soms zuigt hij ook zand, zeewier of een ander stukje afval mee. De oester probeert dat stukje vervolgens naar buiten te krijgen. Als dat niet lukt vormt hij een dun laagje parelmoer om het deeltje om zichzelf te beschermen."
"Zolang het stukje blijft zitten, vormt de oester steeds laagjes om het stukje heen. Voor een parel van 1 millimeter zijn 200 laagjes nodig. Het duurt dus jaren voordat er een redelijk grote parel in de oester is gevormd."