Onderzoeker John Helsoot vraagt zich af of het geen tijd wordt om afscheid te nemen van Zwarte Piet. Oud-Kamerlid Andrée van Es sloot zich eerder deze week bij zijn pleidooi aan. Helsloot wil dat het zwart geschminkte gezicht van de hulpjes van Sinterklaas wordt vervangen door een enkele roetveeg. EenVandaag vroeg aan de leden van het 1V Jongerenpanel of zij dit een goed idee vonden. 92% van de ondervraagden vindt dit een slecht idee, tegen 4% die liever een zwarte veeg ziet dan een zwartgesminkte Piet. Eveneens 92% van de jongeren ziet Zwarte Piet niet als racistisch fenomeen. Zwarte Piet is wat de jongeren betreft zwart omdat hij door de schoorsteen komt, niet omdat hij het donkere knechtje is van Sinterklaas. En omdat hij een kindervriend is zou het eerder positieve discriminatie zijn. Ook hechten jongeren veel aan de traditie van Zwarte Piet:
'Als Zwarte Pieten nu een negatieve rol hadden gehad in deze traditie, kan ik er in komen. Echter, er wordt tegen Zwarte Pieten en Sinterklaas opgekeken, mensen vinden het leuk en er zal nooit een kind zijn dat slecht gaat denken over getinte mensen door Zwarte Piet.'
'Zet Zwarte Piet toe tot haat en geweld? Hoogstens tot cohesie' en 'Alle donkere mensen die ik ken vinden zwarte piet geweldig. Het zijn de politiek correcte mensen die er een probleem van maken. Niemand ziet zwarte piet als een karikatuur van een zwarte man. Het is traditie en als je het niets vind dan ga je maar weg'. Ook sprak EenVandaag met John Helsloot van het Meertens Instituut. 'Zwarte Piet is in essentie een racistisch fenomeen' aldus Helsloot eerder in Het Parool. In EenVandaag reageert Helsloot op de uitslag.