Een op de tien vleeskuikenhouders draagt de ziekenhuisbacterie MRSA. De bacterie, die lastig met antibiotica te bestrijden is komt bij acht procent van de bedrijven met vleeskuikens voor, concludeert de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit uit een onderzoek.
Dieren die met de bacterie besmet zijn, kunnen dit overdragen op de mens. Van het personeel van slachthuizen die de vleeskuikens verwerkt, draagt veertien procent de bacterie. Volgens de NVWA zijn extra maatregelen nodig om besmetting te voorkomen.
Zo zouden de dieren meer met gas en minder met elektrische schokken moeten worden verdoofd, omdat ze dan minder bewegen. Er komt dan minder stof in de lucht waardoor de kans kleiner is dat de bacterie wordt ingeademd. Ook zou het helpen als de slachtmedewerkers stofmaskers dragen.
MRSA is niet gevaarlijk zolang mensen gezond zijn. Bij een infectie kan de bacterie wel een risico opleveren omdat die moeilijk te bestrijden is.
Van varkenshouders is al langer bekend dat een kwart met de bacterie is besmet. Bij vleeskalverenhouders is dit zeventien procent. Bij ziekenhuizen worden bij houders van deze dieren tegenwoordig speciale maatregelen genomen.