Haar foto haalde in 2009 wereldwijd alle kranten en websites: de Iraanse Neda Agha-Soltan (26). Ze werd tijdens een protest in Teheran doodgeschoten, terwijl ze niet eens aan de betoging meedeed. Haar gezicht werd het symbool van de Iraanse opstand na de herverkiezing van president Ahmadinejad.
Alleen was het niet altijd haar gezicht, zo blijkt nu. Een van de foto's die veel werd gebruikt in de berichtgeving was van Neda Soltani, een 32-jarige hoogleraar Engels in Iran. Die heeft nu een boek geschreven over hoe het misverstand haar leven verwoestte, My Stolen Face. Toen Neda overleed, probeerden journalisten aan een foto te komen. Die dachten ze gevonden te hebben op Soltani's Facebook. De verkeerde dus, maar dat bleek pas twee dagen later toen Agha-Soltans familie foto's vrijgaf. Toen was Soltani's foto al de hele wereld overgegaan. "Binnen uren kreeg ik honderden vriendschapsverzoeken op Facebook", zegt Soltani tegen BBC. "Daarna werd ik gebeld door vrienden en collega's, dat ze me op CNN, Fox en Iraanse zenders hadden gezien."
Ook zag ze foto's van demonstranten met háár foto lopen. Maar het ging nog verder: het Iraanse regime wilde maar al te graag van dit symbool van de opstand af, en van de aandacht die het kreeg. "Binnen drie dagen kwamen ambtenaren naar mijn huis", aldus Soltani. "Ze wilden het verhaal zo draaien dat de moord nooit had plaatsgevonden en dat het allemaal propaganda was. De foto kwam in hun verhaal niet van mijn Facebook, maar was door de EU verspreid."
Soltani weigerde hieraan mee te werken. Daardoor was ze nu zelf doelwit; ze werd ervan beschuldigd een CIA-spion te zijn. Na 12 dagen besloot ze Iran te ontvluchten. Soltani woont nu in München.
De video (let op: schokkende beelden) van Neda's dood ging de hele wereld over. Het beeld van de stervende Neda kreeg in 2010 een bijzondere vermelding van World Press Photo, een optie die de jury heeft voor foto's die niet door professionele fotografen zijn gemaakt, maar wel grote nieuwswaarde hebben.