De meerderheid van het Europees Parlement heeft tegen de benoeming van een topman bij de Europese Centrale Bank (ECB) gestemd. Het europarlement had liever een vrouw voorgedragen zien worden.
Van de europarlementariėrs stemden 325 tegen en 300 voor de aanstelling. 49 onthielden zich van stem.
Het verzet is symbolisch. Het europarlement kan geen benoemingen door EU-lidstaten bij de ECB tegenhouden.
Het gaat om Yves Mersch, de huidige topman van de Luxemburgse Centrale Bank die is voorgedragen om een vacante post in de ECB-directie op te vullen.
Een meederheid van het parlement wil een einde maken aan de 'mannencultuur' en de 'systematische vooringenomenheid tegen vrouwen' bij de ECB.
Het europarlement vindt dat actief moet worden gezocht naar geschikte vrouwen, maar dat blijkt in de praktijk nauwelijks te gebeuren.
Niet iedereen is enthousiast over de symbolische daad. Europarlementariėr Corien Wortmann-Kool (CDA) noemt de actie 'onverantwoord'. Volgens haar is het belangrijk dat 'in deze crisistijd de ECB op volle sterkte is'.
De discussie over vrouwen in topfuncties speelt al langer in Europa. De Luxemburgse eurocommissaris Viviane Reding wil dat directies van bedrijven in EU-lidstaten een vrouwenquotum opgelegd krijgen van 40 procent.
Het voorstel is omstreden en de Europese Commissie heeft hier nog altijd geen beslissing over genomen.