Het gebeurt niet vaak in het wild dat een antilope, een prooidier, deel van een leeuwenfamilie wordt. Maar dat is exact wat er in een nationaal park in Oeganda gebeurde.
De Nederlandse fotograaf Adri de Visser was op safari in Oeganda toen hij getipt werd over een leeuw die een antilope aan het verslinden was. Hij reed erheen en maakte foto’s. Nadat de leeuwin haar maaltijd had verorberd ging zij in de schaduw van een boom rusten. Op dat moment kwam het jong van de net gedode antilope uit het struikgewas omhoog en liep naar de leeuwin – in de veronderstelling dat het zijn moeder was.
"De leeuwin was stomverbaasd", vertelt De Visser. "Normaal gesproken rent een prooidier heel hard weg, maar deze kwam naar de leeuwin toegelopen en probeerde zelfs tussen haar benen te komen, op zoek naar melk. Waarschijnlijk rook de leeuwin nog naar zijn moeder en zocht hij daarom toenadering."
De leeuwin wist duidelijk niet wat ze moest doen en liep besluiteloos heen en weer – dat duurde ruim drie kwartier. Pas toen ze werd opgeschrikt door het geluid van de brommer van de parkwachter, besloot ze het kalfje te beschermen en op te nemen in de leeuwenfamilie.
"Ze pakte de antilope heel zachtjes in zijn nek, ondersteunde zijn kop, net zoals hij met een leeuwenwelpje zou doen en bracht hem uit het zicht van de parkwachter.” aldus Visser.
Helaas was de vriendschap met de leeuwenfamilie kortstondig. Een andere leeuw heeft de jonge antilope diezelfde dag toch nog gedood.
Een vriendschap tussen een roof- en prooidier is zeldzaam, maar komt wel vaker voor. In 2002 adopteerde de leeuwin met de naam Kamuniak zeker vijf baby-antilopen.
Bekijk hier meer foto's van de leeuwin en de jonge antilope. Foto