Bijenhouders in noordoost Frankrijk zitten met de handen in het haar nu hun bijen blauwe en groene honing blijken te hebben geproduceerd. Volgens een woordvoerder van de bijenhouders is de honing "onverkoopbaar".
In augustus zagen imkers in de buurt van Ribeauville tot hun grote verbazing dat hun bijen met allerlei kleine gekleurde stukjes de korven binnenvlogen. Ze gingen op onderzoek uit en ontdekten dat een fabriek in de buurt afval van M&M's verwerkt.
Volgens de imkers namen de bijen stukjes van de blauwe, groene, gele, rode en bruine M&M-omhulsels mee naar hun korf. De honing die de insecten produceerden, zou daardoor de vreemde blauwe en groene kleur hebben gekregen.
De fabriek heeft inmiddels maatregelen genomen. De stukjes M&M worden nu in een overdekte fabriekshal opgeslagen. Maar de bijenhouders zitten met tonnen onverkoopbare honing. "Het smaakt dan wel naar honing, maar daarmee houdt alle vergelijking op", zegt een woordvoerder.
Bijenhouders wereldwijd hebben het toch al moeilijk doordat veel bijen doodgaan aan een onbekende ziekte. Ook viel de honingopbrengst dit jaar tegen door de strenge en lange winter.
In Ribeauville in de Elzas zijn ongeveer 2400 bijenhouders die samen zo'n 35.000 kolonies bijen houden. Die produceren jaarlijks zo'n 1000 ton honing.