Mensen in Bulawayo in Zimbabwe hadden zaterdagavond een speciale opdracht: om half acht moesten ze allemaal tegelijk hun wc's doorspoelen. Dat heeft de overheid ze gevraagd.
Alle toiletten werden vlak na het avondeten doorgespoeld, om zo te voorkomen dat de riolen verstopt raken. Specialisten zeggen dat "simultaan doorspoelen" nodig is, om met een grote hoeveelheid water de riolen in een keer schoon te spoelen. Door droogte loopt daar nauwelijks water door. Vuil krijgt daardoor de kans zich op te hopen en op den duur veroorzaakt dat verstoppingen.
Door de droogte is in Zimbabwe een bepaalde hoeveelheid water beschikbaar. Sommige delen van het land zitten al bijna een week zonder water. Andere gebieden kunnen alleen 's nachts water gebruiken. Nu de watertoevoer in Bulawayo langzaam weer op gang komt, kan vanavond weer met volle kracht worden doorgetrokken.
De Zimbabwanen zijn al gewend aan het opmerkelijke verzoek. In 2007 vroeg de overheid ook om allen tegelijk door te spoelen. Als dat niet zou gebeuren, ontstaan volgens de specialisten ziektehaarden.
Door de droogte zijn twee van de grootste dammen in Bulawayo droog komen te staan. Dat baart de inwoners zorgen, omdat ze bang zijn voor een watertekort. Het regenseizoen begint namelijk pas in november.