De 'ranja' die de twee 16-jarige meisjes uit Tilburg en Berkel-Enschot dronken bij een introductieavond van een ROC in Tilburg, blijkt een vaatwasreinigingsmiddel te zijn. Dat zegt ROC-directeur Joep Reijven tegen Omroep Brabant. "Ik geloof niet dat er kwade opzet in het spel is." Volgens Reijven stond op de vloer van de keuken een jerrycan met het reinigingsmiddel. Dit werd met een schenkkan in de vaatwasser geschonken. Medewerkers hebben woensdag met hetzelfde type schenkkan ranja ingeschonken waardoor de vergissing kon plaatsvinden, aldus de directeur. De directeur denkt dat er kannen per ongeluk verwisseld zijn. "Het spul lijkt ook op ranja. Het is dik, geel spul", aldus Reijven over het middel dat gebruikt wordt om leidingen schoon te maken.
De twee meisjes kwamen woensdagavond in het ziekenhuis terecht. Beide meisjes hebben de nacht doorgebracht op de intensive care. Een van de meisjes ligt daar nu nog steeds, de andere is verplaatst naar een normale ziekenhuisafdeling. Naast de twee meisjes dronk ook een 16-jarige jongen uit Oosterhout van wat ranja had moeten zijn. Hij spuugde deze echter meteen uit waardoor hij geen verwondingen heeft opgelopen. Na behandeling in het ziekenhuis mocht hij weer naar huis.
De introductie van gisteravond was een afstudeeropdracht van de negen leerlingen. Zij zijn enorm geschrokken door het voorval en zitten nu thuis. Zij zijn stevig ondervraagd door de politie en zijn zeer ontdaan. "Ze hebben geen idee hoe dit kon gebeuren", zo zegt Joep Reijven. Ook andere leerlingen en leraren zijn geschrokken door de gebeurtenissen van donderdagavond bij de MBO-opleiding voor Onderwijsassistent en Kinderopvang aan de Professor Gimbrerelaan in Tilburg. De ouders van de slachtoffers zijn niet boos over wat er gebeurd is. Zij houden het op een stomme fout.
De politie denkt niet direct aan opzet. De technische recherche is een onderzoek begonnen op de school aan de Professor Gimbrèrelaan in Tilburg. Er zijn monsters genomen van de resterende bekertjes.