Lucas Decraene (52), de veroordeelde oplichter die via uw krant minister Turtelboom smeekte om zijn straf te mogen uitzitten, kreeg zijn wens vervuld. Hij zit in de cel. Van de minister kreeg hij evenwel geen hulp. Zijn verblijf in de gevangenis heeft hij in de eerste plaats te danken aan een waslijst nieuwe beschuldigingen.
Bijna drie jaar lang kreeg Decraene geen enkele uitnodiging om zich bij de gevangenis aan te melden. Donderdag trok hij dan maar zelf naar de gerechtelijke federale politie in Gent om een cel op te eisen. "Duimen voor me dat ik mag blijven", lachte Decraene, terwijl hij zijn goedgevulde toiletzak de lucht in stak. Deze keer zwaaiden de gevangenispoorten van de gevangenis wijd open. Hij mag blijven. Sterker nog: hij moet. Het parket vraagt zijn onmiddellijke aanhouding voor nieuwe feiten. Het lijdt weinig twijfel dat Decraene veel langer dan 221 dagen zal vastzitten.
Bij het parket kunnen ze de stunt van Decraene maar weinig waarderen. "Wij hebben deze man al een hele tijd geseind voor een nieuwe reeks bezwarende feiten van grootschalige oplichting. Hij wordt beschuldigd van valsheid in geschrifte, oplichting en het uitschrijven van ontelbare ongedekte cheques", stelt persmagistraat An Schoonjans. "Alles wijst erop dat de onderzoeksrechter de man zal aanhouden."
Schoonjans ontkent ook dat Decraene louter geseind stond voor de openstaande gevangenisstraf van amper 221 dagen. "Wij hadden geen adres van de man. Hij is al twintig jaar een groot meester-oplichter. Hij heeft de media met zijn brief voor zijn kar gespannen. Net zoals hij zijn slachtoffers moeiteloos verhaaltjes op de mouw kon spelden. Hij stond voor verschillende zaken geseind."
Lucas Decraene