De Chinees Lin Chun Ping zou wel eens in aanmerking kunnen komen voor de titel Oplichter van het Jaar.
De rijsthandelaar wist zijn landgenoten wijs te maken dat hij een Amerikaanse bank had gekocht. Aankoopprijs: 60 miljoen dollar. Het ging om de Atlantic Bank in Delaware, maar Chinese verslaggevers ontdekten onlangs dat er helemaal geen Atlantic Bank in die stad bestond.
Maar dat was nadat Lin vanwege zijn ondernemingslust al een hoge politieke functie had gekregen en staatsmedia zijn aankoop ‘legendarisch’ hadden genoemd. Lin zit nu vast wegens fraude en heeft zijn politieke ambt op moeten geven.
Grootschalige fraude is in opkomst in China. Vorig jaar werden vijf illegale Apple-stores in Kunming gesloten. De winkels waren volkomen gemodelleerd naar de Amerikaanse Apple-winkels, met bijvoorbeeld personeel in blauwe T-shirts.
Eerder dit jaar werd in Shandong een namaakuniversiteit ontmaskerd, die studenten een vierjarige cursus aanbood. Vlak voordat de eerste studenten hun bul zouden halen, werd duidelijk dat de universiteit officieel niet bestond, maar slechts lesruimte huurde in het gebouw van de echte universiteit. De aanbieders van het lesprogramma waren met de noorderzon vertrokken, met het collegegeld.