In de VS is een flink deel van de grootste hersenbank ter wereld is verloren gegaan door een defect in een ziekenhuisvriezer. 150 hersenen ontdooiden en verrotten in de uitgeschakelde koelcel. De hersenen lagen opgeslagen in het Harvard Brain Tissue Resource Center in Massachusetts. Daar liggen voor onderzoek zo'n 3000 hersenen van mensen met aandoeningen als parkinson, alzheimer, autisme en schizofrenie. Eind mei kwam een onderzoeker erachter dat er iets was misgegaan, schrijft de Boston Globe.
De hersenen liggen normaal gesproken bij -80 in de vriezer, maar nu was de temperatuur gestegen tot 7 graden boven nul. Medewerkers controleerden dagelijks de thermostaat aan de buitenkant van de vriezer, maar die was op -79 graden blijven staan. Een alarm dat voor dooi had moeten waarschuwen, was niet afgegaan.
"Deze collectie was van onschatbare waarde. Er is geen geldbedrag op te plakken", zegt de leider van de hersenbank.
Vooral het onderzoek naar autisme heeft een flinke klap opgelopen, omdat meer dan 50 van de ruim 150 hersenen van mensen met die aandoening verloren zijn gegaan. Het kan tot tien jaar duren voordat die collectie weer is aangevuld.
Het verlies van de autisme-hersenen komt op een bijzonder ongelukkig moment. Normaal liggen ze verspreid over verschillende instituten, maar nu waren ze voor vergelijkend onderzoek bij elkaar gebracht. Ze stonden op het punt weer te worden teruggezonden.
Er lopen inmiddels twee onderzoeken naar het defect. De leider van het centrum sluit sabotage niet uit, omdat er twee defecten tegelijkertijd optraden. Het toezicht op het restant van de collectie is inmiddels verscherpt.