Zeker drie Britse scholen hebben hun wifi-netwerk binnen hun gebouw afgebroken uit vrees voor gezondheidsproblemen.
Op een priveschool in het westen van Londen is een deel van het wifi-netwerk afgesloten nadat een leraar klaagde over misselijkheid en hoofdpijn. Nadat de wifi-zenders in zijn buurt waren verwijderd, voelde hij zich beter. Overigens was hij de enige met klachten.
De school heeft nog advies ingewonnen bij de Britse Health Protection Agency. Maar die instantie ziet geen reden om bezorgd te zijn over de gezondheidsrisico's van wifi-netwerken.
Ook zijn op twee andere scholen in Chichester en Carmarthenshire de wifi-netwerken ontmanteld na klachten van bezorgde ouders. "Sommige ouders zijn bezorgd over de hoeveelheid radiomagnetische straling die van de draadloze netwerken afkomt. Daarom hebben we besloten het eerst beter te onderzoeken", vertelt het hoofd van de school in Chichester.
Graham Philips, technisch directeur van Powerwatch - een organisatie die elektriciteit en radiogolven bestudeert, herkent de zorgen die sommige Britten hebben over de wifi-netwerken. Hij geeft toe dat de straling van wifi-zenders nog niet goed bestudeerd is.
"We denken echter dat er geen reden tot zorgen is", stelt Philips. Volgens Powerwatch staan mensen bij wifi-zenders veel minder bloot aan straling dan bij mobiele telefoons omdat wifi-routers niet tegen het hoofd worden gehouden. Dit wordt onderschreven door Norfolk Open Link, een leverancier van wifi-producten.
Het is overigens niet voor het eerst dat wifi-netwerken op scholen in opspraak zijn. In 2003 klaagde een groep Amerikaanse ouders de school van hun kinderen aan wegens het installeren van wifi-hotspots.