BelgiŽ heeft dit weekend een overschot aan energie moeten "evacueren". Dat meldt Het Nieuws van vtm en wordt bevestigd door hoogspanningsbeheerder Elia.
Dit verlengde Pinksterweekend ontstond een bijzondere situatie op de Belgische elektriciteitsmarkt: er was een overschot aan energie. Reden: er was door het goede weer veel energie opgewekt door zonnepanelen en windmolens (meer dan 1.500 MW), terwijl de vraag bijzonder laag was: 6.400 MW.
Omdat er op de markt een evenwicht moet zijn aan aanbod en vraag van elektriciteit, diende een overschot aan energie geŽvacueerd te worden, zegt de woordvoerster van Elia. Zo is er enerzijds uitvoer geweest naar Frankrijk, en is anderzijds aan de klassieke producenten - bijvoorbeeld de kerncentrales - gevraagd om hun productie te verminderen. Deze zomer dreigen soortgelijke situaties nog meer voor te komen.
Elia wil dat in de toekomst er meer flexibiliteit komt in het beheer van het net, en dat producenten zouden moeten kunnen worden gevraagd om nog minder (klassieke) stroom te produceren.
Indien de stroom uiteindelijk niet kon worden geŽvacueerd, dreigden in het uiterste geval pannes. Maar, aldus de woordvoerster, het is de taak van Elia om dit te regelen. Zover zou het dus niet gekomen zijn.