Een onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Leicester School of Psychology wijst uit dat jonge mensen die onaangenaam en onvriendelijk van aard zijn eerder kiezen voor een hond die als agressief wordt beschouwt. Dit bevestigt het cliché “zo hond, zo baas”.
Onderzoekers ontdekten dat onvriendelijkheid de beste weerspiegeling geeft voor de voorkeur van een bepaald ras. Zo kiezen mensen die onaangenaam, wantrouwend en vijandig zijn eerder voor een hond zoals de bullterriër of de boxer. Ook bleek dat mensen met deze voorkeur vaak heel nauwkeurig zijn. Een verrassende conclusie aangezien mensen met een voorliefde voor dit soort rassen eerder als onverantwoordelijk worden beschouwd. Deze zelfde groep mensen zouden ook minder gevoelig zijn voor sociale status en gebruiken hun hond niet om zichzelf te profileren. Verder kwam aan het licht dat er geen verband zou zijn tussen een baas met een agressieve hond en crimineel gedrag.
“Dit soort onderzoek is belangrijk,” verteld hoofd onderzoeker Vincent Egan “het laat zien dat veronderstellingen niet het hele plaatje weergeven. Eigenaren van agressieve honden (of honden met een agressief imago) worden vaak aangenomen als asociale pronkers. Maar we vonden geen personen met een voorkeur voor agressieve honden die ook meer delicten hebben gepleegd of meer met zichzelf pronkten.”
Het komt er op neer dat de keuze voor een bepaald ras grotendeels wordt beïnvloed door de 'aangenaamheid' van een persoon. Onderzoekers waren verbaasd dat de drang om een partner te vinden geen invloed had. Het is wel zo dat de voorliefde voor zachtaardige honden zoals de labrador net zo profilerend kan zijn als die voor een bullterriër met een leren riem met pinnen.