Voor luchtvaarthistorici staat de ontdekking gelijk aan de beroemde Tombe van Toetanchamon. Op de open vlaktes van de Westelijke Sahara is per toeval een vrijwel intact Brits P-40 Kittyhawk vliegtuig teruggevonden, dat daar 70 jaar geleden tijdens de Tweede Wereldoorlog is neergestort. De piloot, die de crash overleefde, is daarna zeer waarschijnlijk omgekomen in de onvergefelijke woestijn.
Het Kittyhawk toestel werd naar alle waarschijnlijkheid bestuurd door de 24-jarige Britse sergeant Dennis Copping uit Southend, Essex. In 1942 maakte hij onderdeel uit van Squadron 260 van de Britse RAF, dat gestationeerd was in Egypte en vocht tegen de troepen van de Duitse ‘Woestijnvos’ Erwin Rommel. Op 28 juni 1942 kreeg Copping bevel om een beschadigd Kittyhawk toestel terug te vliegen naar een basis in Noord-Egypte, waar het gerepareerd zou worden. Hij raakte tijdens de vlucht echter de weg kwijt en er werd uiteindelijk nooit meer iets van hem vernomen.
Per toeval ontdekte een medewerker van een oliemaatschappij onlangs de restanten van een Kittyhawk vliegtuig in de Sahara woestijn. Op basis van de identificatienummers van het toestel menen archeologen dat het gaat om de Kittyhawk van Copping. Omdat de radio van zijn vliegtuig het al had begeven kon de jonge sergeant na zijn crash niemand om hulp vragen. Waarschijnlijk heeft hij overdag zijn parachute gebruikt om zichzelf te beschermen tegen de brandende zon, en is hij later te voet op zoek gegaan naar hulp. Copping wist echter niet dat de dichtstbijzijnde nederzetting ruim 320 kilometer verderop lag, en dat hij dus letterlijk zijn dood tegemoet liep.
Voor archeologen en luchtvaarthistorici is de vondst van unieke aard. Vanwege de onherbergzame locatie waar het toestel neerstortte is het wrak ruim 70 jaar onaangetast gebleven. Toen de Kittyhawk enige tijd geleden werd ontdekt, beschikte het vliegtuig zelfs nog over wapens en ammunitie, maar die zijn inmiddels verwijderd door het Egyptische leger. Om te voorkomen dat er nog verdere beschadigingen toegebracht worden aan de unieke restanten, roepen archeologen de Britse overheid op om het toestel nu zo snel mogelijk terug te brengen naar Groot-Brittannië.
Voor afbeeldingen van het gevonden P-40 Kittyhawk toestel, zie het bronartikel van The Telegraph.