In Zuid-Korea zijn de kosten om te trouwen de afgelopen tien jaar met 270 procent gestegen, blijkt uit nieuwe cijfers van de regering. Een echtpaar is inmiddels ruim 150.000 euro kwijt aan zijn huwelijksdag. Dat is vier keer meer dan een Zuid-Koreaan gemiddeld per jaar verdient.
De hoge kosten komen voort uit een combinatie van tradities zoals het uitwisselen van dure cadeaus tussen de families van de bruid en bruidegom en vooral het eeuwenoude gebruik dat de aanstaande echtgenoot het geld moet leveren voor een nieuw huis.
In Zuid-Korea zijn de huizenprijzen de voorbije tijd flink gestegen. Bijna 70 procent van het trouwbudget gaat inmiddels op aan het kopen van een huis. Het grootste deel van de Zuid-Koreanen trouwt vanuit huis.
Veel jonge Zuid-Koreaanse stellen worden op deze manier gedwongen geld te lenen van hun ouders of een hoge lening af te sluiten. Toch lijkt er voorlopig geen einde te komen aan de stijgende bruiloftskosten, omdat er in het land een groot taboe rust op het onderwerp.
"In Zuid-Korea is de samenleving erg hecht en is er veel sociale controle", zegt een Koreaanse hoogleraar sociologie tegen persbureau Reuters. "Veel mensen maken zich zorgen hoe anderen tegen hen aan kijken." Ook geldt volgens hem een bruiloft in Zuid-Korea als statussymbool. "Trouwen bepaalt voor Zuid-Koreanen waar ze staan in de maatschappij."