Het nieuwbericht dat op donderdag 26 april 2012 werd gepubliceerd onder de titel “Vrouwen Egypte tegen sekswet” blijkt verzonnen nieuws over de moslims in Egypte. In het bericht werd melding gemaakt dat er een moslim-geestelijke had opgeroepen om seks met een overleden partner toe te staan. Naar aanleiding daarvan zou er een wetsvoorstel zijn ingediend om in de wet op te nemen.

Het verhaal werd de wereld ingebracht door een tv-presentator met een eigen satelietzender en dit werd vervolgens overgenomen door Lee Moran van de Daily Mail. Bij het verhaal van de NOS zat een foto van Koptische vrouwen wat het verhaal om het verhaal nog smeuïger te maken.

De Hoax (broodjeaapverhaal) werd ontdekt door onderzoekster Sarah Carr van het Egyptian Initiative for Personal Rights die zich onder andere bezig houdt met schending van persoonlijke rechten en seksueel misbruik van vrouwen. Volgens haar bestaat dit wetsvoorstel helemaal niet. Zij schrijft het volgende:

“Hoewel ik de Daily Mail waardeer voor het dagelijks afstruinen van het internet naar nieuwsfeiten die het beeld bevestigen dat moslims boekverbrandende, necrofiele, tulbanddragende maniakken zijn, en hoewel ik begrijp dat dit nieuwsitem in het bijzonder aantrekkelijk is vanwege de perversiteit ervan, had Lee Moran de moeite genomen om een beetje onderzoek te doen buiten het vertalen van een opiniestuk en een tv presentator, dan had hij ontdekt dat er in werkelijkheid helemaal geen wetsvoorstel bestaat die mannen toestaat om hun overleden echtgenotes te bespringen.

Als de heer Moran een beetje verder gegoogled had, dan had hij ontdekt dat dit gerucht in de wereld is gebracht door een lokale mafkees die helaas een platform heeft in de vorm van een eigen satelietkanaal.

Hoe dan ook, een Egyptische dreigende sharia+lijken+seks is blijkbaar een niet te weerstane combinatie voor deze journalist van de Daily Mail.”

Lees hier het bericht van de NOS.