Twee Amsterdammers die weigerden hun vingerafdrukken af te staan voor een paspoort of identiteitskaart, moeten dit alsnog doen als ze een identiteitsbewijs willen. De rechter in Amsterdam heeft dat bepaald.
Burgemeester Van der Laan weigerde de twee een reisdocument te geven zonder hun vingerafdrukken. De twee Amsterdammers zijn tegen de opslag van biometrische gegevens en weigerden die daarom af te geven.
De rechter geeft de gemeente gelijk, omdat volgens Europese wetgeving aanvragers van een paspoort of identiteitskaart verplicht zijn om vingerafdrukken af te staan.
De gemeente geeft pas een paspoort als iemand vier vingerafdrukken heeft afgestaan. Die worden tijdelijk opgeslagen en weer vernietigd als het reisdocument is afgegeven.
De wet maakt volgens de rechtbank alleen een uitzondering voor personen met een fysieke belemmering, maar niet voor personen met gewetensbezwaren.
Vorig jaar kwam een rechter in Utrecht tot hetzelfde oordeel toen een Utrechter zijn vingerafdrukken weigerde af te staan. Die man was bang dat de afdrukken bij veiligheidsdiensten terecht zouden komen.