De cheque van honderd euro waarmee Detective Comics de rechten opkocht voor stripheld Superman is maandag geveild voor omgerekend 122 duizend euro. Het latere DC Comics kocht de rechten voor de stripheld in 1938 van Jerome Siegel en Joe Shuster uit Cleveland.
"In zekere zin is uit die cheque een miljardenindustrie voortgekomen", zegt de mede-eigenaar van veilingsite ComicConnect dinsdag tegen persbureau Reuters. "Het concept van de superheld werd geboren met Superman. Stel je eens een wereld voor zonder Superman."
Liefhebbers van superhelden en comics mogen terugblikkend dan blij zijn met de slimme aankoop van DC Comics. Siegel en Shuster kregen wroeging bij het schrale bedrag dat ze voor hun geesteskind hadden geaccepteerd.
Het striptekenduo had uiteindelijk geen profijt van het succes van hun held. Shuster zou bij het uitkomen van de eerste Superman-film in 1978 werkzaam zijn geweest als koerier. De onvrede was reden voor Shuster, Siegel en hun nabestaanden om talloze rechtszaken aan te spannen tegen DC Comics, die stuk voor stuk in hun nadeel eindigden.
De cheque zelf was bij de veiling ook niet in handen van nabestaanden van Siegel of Shuster. Het waardepapier werd verkocht door de erfgenamen van een voormalig werknemer van DC Comics. De identiteit van de koper is niet bekendgemaakt.