Het is het grootste probleem van de Indonesische spoorwegen, treinsurfers. Omdat de treinen overvol zitten klimmen de surfers op het dak van de trein om alsnog mee te kunnen. Op het dak zitten van een rijdende trein is natuurlijk levensgevaarlijk en de spoorwegen proberen op alle mogelijke manier de volhardende dakpassagiers te verjagen.
Daarom hangen er sinds kort sloopkogels boven het spoor. De betonnen kogels zijn ongeveer zo groot als sinaasappels en hangen aan kettingen boven het spoor net buiten de stations. Volgens PT Kerata Api, de nationale spoorwegmaatschappij, is dit het laatste redmiddel: "We hebben alles geprobeerd. We hebben zelfs rollen prikkeldraad op de treinstellen gespannen. Misschien werkt dit wel."
Dinsdag worden de eerste kogels opgehangen, een paar honderd meter van het grootste station in de hoofdstad Jakarta. Als ze goed werken, dan worden ze ook in de rest van het land opgehangen. Het grootste deel van het spoornetwerk in Indonesië stamt nog uit de tijd dat het land een Nederlandse kolonie was. Sindsdien wordt het slecht onderhouden en zitten de treinen stampvol.
Om toch mee te rijden met een tot de nok toe gevulde trein klimmen honderden Indonesiërs dagelijks op het dak van de trein. Naast het gevaar van dakzitten, er overlijden jaarlijks tientallen surfers, heeft het ook zo zijn voordelen: de treinrit is gratis en gaat gepaard met een verkoelende wind. Voor een aantal surfers is het bittere noodzaak, andere gaan voor hun plezier op het dak zitten.
Mulyanto, die dagelijks op het dak zit van de trein tussen Bogor en Jakarta, is niet erg onder de indruk van de sloopkogels: "Ik denk niet dat ze lang mee zullen gaan. We worden al langer tegengewerkt, maar we winnen altijd", zegt de winkeleigenaar tegen the Guardian. "We vinden het hier prima. Er is hier een lekker briesje." Foto