AZ en Werder Bremen hebben zich woensdag in een oefenwedstrijd in het Turkse Belek beet laten nemen door de arbiter. De clubs waren in de veronderstelling dat het duel werd gefloten door Raitsjo Raitsjev, maar in werkelijkheid hanteerde de omstreden Bulgaar Loetsjezar Jonov de fluit.
Jonov en zijn assistenten Petar Taroelev en Emil Mitev maken deel uit van de groep Bulgaarse arbiters die vorig jaar op non-actief werd gesteld. Dit omdat ze zonder toestemming van de Bulgaarse voetbalbond BFU wedstrijden in Zuid-Amerika onder hun hoede hadden genomen. Omdat Jonov zo graag wil fluiten, verzon hij een list.
Het plannetje werkte. AZ en Werder hadden het bedrog immers niet door. Tv-zender BNT later echter wel. "Dit verhaal bevestigt dat ons besluit om hem te schorsen juist is", reageerde Kostadin Kostadinov, de voorzitter van de scheidsrechterscommissie van de BFU. Hij heeft de BFU gevraagd de zaak te melden bij de UEFA.
De echte Raitsjev was eveneens verbaasd, ook omdat zijn ‘naamgenoot’ er een potje van maakte. Hij gaf AZ een dubieuze strafschop en liet de tweede helft om onduidelijke reden 55 minuten duren. AZ verloor overigens met 2-1 van Werder.