LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag de diefstal van het provincieschild kunnen verijdelen. Rond vier uur werd de politie gewaarschuwd dat er iets aan de hand was bij het provinciehuis aan de Tweebaksmarkt.
Agenten zagen dat er een aanhangwagen voor het provinciehuis stond en dat hier een stellage op gebouwd was. Daarop stonden personen die bezig waren de schroeven van het provincie schild los te maken.
Het bleken leden van de oudejaarsvereniging Frijsteat Folgeren die bezig waren hun jaarlijkse nieuwjaarsstunt te realiseren. Ondanks verzoeken van de leden om door te mogen gaan met hun actie, was het schild in opdracht van de agenten weer vastgeschroefd.
Sytze Jan Hof, voorzitter van Frijsteat Folgeren, zegt dat de leden niet bij de pakken neer gaan zitten. Hij kondigt een nieuwe stunt aan. ,,We hebben meer ijzers in het vuur.”
Zaterdagnacht verdween in Arnhem een Starfighter. Het straaljagermodel, van een museum, is vermoedelijk ook het werk van een oudejaarsvereniging. Hof blijft schimmig over betrokkenheid van zijn ploeg. ,,Het enige wat ik daar over zeg, is dat het net als bij het provinciehuis ook om een wapen ging.”