Op Borneo is een Australische studente woensdag gedood door een dwergolifant. De vrouw werd doorboord door een van de slagtanden van het zeldzame dier.
De 25-jarige Jenna O'Grady Donley, een studente diergeneeskunde, maakte een trektocht in het Tabin-natuurreservaat in Sabah, samen met een vriendin en een gids. Volgens Laurentius Ambu, verantwoordelijk voor het natuurbeheer in Sabah, is de olifant waarschijnlijk geschrokken en viel hij aan toen de twee vrouwen een foto van hem wilden maken. De vriendin en de gids wisten te ontkomen, de studente was op slag dood.
Aanvankelijk waren de vrouwen volgens Ambu met de gids onderweg naar een moddervulkaan. De gids besloot af te wijken van de normale route, omdat de vrouwen teleurgesteld waren dat ze geen wilde dieren zagen.
Dodelijke aanvallen door dwergolifanten zijn zeldzaam, zegt Ambu, maar alleenstaande mannetjes kunnen soms agressief worden. Dwergolifanten, een ondersoort van de Aziatische olifant, komen alleen voor op Borneo. Ze worden beschouwd als bedreigde diersoort; er leven nog tussen de 1500 en 2000 dieren op het eiland.