Vrachtwagens rijden sinds maandag af en aan om in totaal 250.000 kilo glashelder ijs naar het Rodetorenplein in Zwolle te brengen. Het ijs arriveert in blokken van 2 meter lang en 1 meter breed en wordt met een vorkheftruck in een thermische tent op het plein gehesen. De ijslading is nodig voor het IJsbeeldenfestival, dat op 3 december opengaat voor publiek.
40 kunstenaars uit de hele wereld gaan aan de slag met het ijs en met 250.000 kilo sneeuw. De sneeuw wordt gemaakt met een speciale machine, die sneeuw in houten mallen blaast, waardoor massieve blokken ontstaan, waarin gehakt en gezaagd kan worden.
Thema van het IJsbeeldenfestival is nautische sagen en legenden. Het Behouden Huys waarin Willem Barentz overwinterde op Nova Zembla verrijst, maar ook het schip van Piet Hein. Ook maken kunstenaars zeedieren die een rol spelen in sprookjes en sagen. De artiesten gaan de ijs- en sneeuwblokken onder meer met kettingzagen en strijkbouten te lijf. Het IJsbeeldenfestival is volgens de organisatie een van de grootste evenementen op dat gebied ter wereld en is tot en met 29 januari te bezoeken.