Onthullende dubbellezing van fotograaf Stephanie Sinclair en auteur Cynthia Gorney over kinderhuwelijken van Ethiopië tot Nepal is bijna een documentaire. Bij vrouwen die zichzelf in brand hebben gestoken speelt vrijwel altijd een gedwongen huwelijk op jonge leeftijd een rol, vertelt Sinclair. Ze laat foto's zien van bruiloften die ze heeft mogen bijwonen. Om daar toestemming voor te krijgen is vaak eindeloos geduld, contacten leggen en masseerwerk nodig. Volgens haar schrijvende collega Gorney is Stephanie Sinclair een van de beste rondhangers ter wereld: goed in wachten op haar kans.

Op één van die bruiloften, waar veel meisjes tegelijk in het huwelijk treden, merkten ze dat een kind van een jaar of vijf net als de andere bruiden werd opgemaakt. En inderdaad bleek deze dreumes die dag ook te trouwen. Cynthia wijst op de verwarring en het onbegrip die in de ogen van de kinderen zijn te zien. Met seks wordt meestal gewacht tot na de puberteit, maar meisjes van 14 of 15 jaar kunnen al verschillende kinderen hebben.

Cynthia Gorney benadrukt dat veroordelen van deze praktijken te makkelijk is. Een meisje dat wordt verkracht zonder te zijn getrouwd, is levenslang een verschoppeling. Het huwelijk is een veiligheidsmaatregel, een vezekering. Zij ziet ook met hoeveel liefde de familie de veel te jonge bruiden omringt. Het boek van Gorney en Sinclair heet Too Young to Wed. Filmpje