VIERHOUTEN - In navolging van zes andere provincies krijgt ook Gelderland zijn 'Damespad'. Het pad door Vierhouten is bedoeld als ontmoetingsplek voor lesbische vrouwen. De stichting Damespad probeert in heel Nederland wandelpaden van de grond te krijgen voor lesbische vrouwen.
Zo kunnen ze elkaar op een sportieve manier ontmoeten in mooie stukken Nederland, is de stelregel van de stichting, die inmiddels in zeven provincies een wandelpad van de grond heeft gekregen. Er zijn nu paden in Drenthe, Zeeland, Brabant, Limburg, Zuid-Holland en Noord-Holland. Het eerste pad dateert uit 2001.
Bij elk pad hoort een wandelspeldje dat duidelijk maakt dat het lesbische vrouwen zijn die het pad lopen. Het pad is niet alleen toegankelijk voor vrouwen, iedereen mag er gebruik van maken, stelt de stichting. "Zoals je als vrouw 's Heeren wegen mag bewandelen, mogen ook mannen op damespaden lopen. Het speldje is voor vrouwen een manier om informeel contact te leggen. Wie het zien wil, ziet het."
Het Gelderse Damespad is 13,5 kilometer lang en kan worden ingekort tot 9,5 kilometer. De officiële opening is zaterdag 30 oktober, bij restaurant de Foreesten in Vierhouten. Ter gelegenheid van de opening is er die dag is ook een feestje bij camping De Bunders in Vierhouten.