Een 47-jarige man uit het Oostenrijkse Neuhofen an der Ybbs heeft naar nu blijkt maandenlang zijn overleden tante in diepgevroren toestand 'verpleegd'. Het was volgens de neef haar wens om niet te worden begraven maar haar laatste rustplaats te vinden in een diepvries. De politie twijfelt sterk aan het verhaal van de man en heeft hem begin deze week gearresteerd. Dat melden verschillende Oostenrijkse media.
Verontruste buurtbewoners trokken begin september aan de bel bij de politie nadat ze de 89-jarige bejaarde dame sinds juni niet meer hadden gezien. De inwonende neef liet de buren weten dat ze door haar belabberde gezondheid niet meer in staat was naar buiten te gaan en geen bezoek kon ontvangen. “Haar neef liet ons absoluut niet binnen”, vertelt een buurman aan een lokale krant. De tante kwakkelde al langere tijd met haar gezondheid.
Omwonenden zagen de weinig spraakzame neef zelden. “Heel af en toe heb ik weleens een biertje met hem gedronken. Echt spreken was daar niet bij.” Over het algemeen leefde de man onder de beschermende vleugels van zijn tante een teruggetrokken bestaan. Namens de familie had hij de zorg over zijn geliefde tante opgenomen. Door haar te verzorgen ontving hij maandelijks een zorg-uitkering van zo'n 1.000 euro. Die stopte zodra ze kwam te overlijden.
De gealarmeerde politie trof het ontzielde lichaam van de tante op een laag ijs in een diepvrieskist van 100 liter aan. In de kelder van de verwaarloosde boerderij had hij haar verstopt. De werkloze man verklaarde aan de politie dat zijn tante op 3 juni een natuurlijke dood is gestorven en dat hij met haar had afgesproken dat hij haar dood zou verzwijgen. Op die manier inde hij niet alleen onterecht een uitkering maar streek hij ook pensioengeld op.
De ware doodsoorzaak ligt nog onder het ijs verborgen. Lijkschouwing zal de komende dagen moeten uitwijzen wat de precieze doodsoorzaak is. Afhankelijk daarvan zal ook duidelijk worden wat de man exact ten laste kan worden gelegd. De man wordt vooralsnog verdacht van het verstoppen van een lijk en het onterecht incasseren van een uitkering.