Na de vuvuzela en andere herriemakers is op het WK Rugby ook de doedelzak uit het stadion verbannen. Tot groot verdriet van de Schotten.
De eerste twee wedstrijden op het WK in Nieuw-Zeeland kon het Schotse rugbyteam nog winnen zonder aanmoedigende klanken van de doedelzak, maar de spelers missen het vertrouwde geluid.
De Schotse regering schiet het team nu te hulp. De minister van Sport Shona Robison heeft de organisatie van het WK gevraagd het doedelzakverbod terug te draaien.
"The All Blacks, het team van Nieuw-Zeeland, heeft de haka (video), onze jongens hebben de doedelzakken nodig om een kans te maken", zegt Schotland-fan en doedelzakspeler Matthew Strachan. Hij ging naar Nieuw-Zeeland om zijn team aan te moedigen. "Na een lange, dure reis hoorde ik dat ik mijn doedelzak niet mee mocht nemen het stadion in.
"Ik heb doedelzak gespeeld in de meeste stadions in Groot-BrittanniŽ", zegt Strachan. "Ook op het vorige WK in Frankrijk werd mijn spel hartelijk ontvangen." Strachan heeft een Facebookpagina opgezet om de ban op te heffen. Hij hoopt dit toernooi nog in actie te komen voor zijn land.